26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Avem guvern

Cabinetul Boc a fost învestit ieri de parlament, cu 324 de voturi pentru, de aproape trei ori mai mult decât cele împotrivă. Noul guvern avea nevoie pentru învestitură de 236 de voturi, în condiţiile în care coaliţia PD-L – PSD+PC numără 329 de parlamentari.

 

Premierul desemnat Emil Boc a mers ieri în faţa parlamentului, spre a obţine votul de învestitură pentru noul guvern, vot care se anunţa fără emoţii, având în vedere majoritatea largă a coaliţiei de guvernare. Şedinţa reunită a celor două Camere ale parlamentului a fost prezidată de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, secondat de preşedinta Camerei, Roberta Anastase. Înainte de începerea şedinţei, Patriarhul Daniel i-a binecuvântat pe membrii cabinetului Boc.

 

Vot pentru stabilitate

 

În faţa parlamentului, premierul desemnat a cerut votul de încredere pentru noul guvern într-un moment în care efectele crizei economice se manifestă „puternic“ şi în România. „Sunt aici pentru a vă cere încrederea nu numai pentru a forma un guvern, ci pentru a da stabilitate ţării într-un moment dificil“, a spus Emil Boc, la începutul discursului pe care l-a susţinut în plenul parlamentului. El a adăugat că efectele crizei „s-au manifestat deja puternic şi în România“. „Începând cu luna octombrie a acestui an, veniturile la bugetul de stat scad cu zece procente în fiecare lună“, a spus Boc.

Referitor la programul de guvernare, Boc a menţionat printre priorităţi protejarea locurilor de muncă şi crearea altora noi, protejarea şi creşterea graduală a puterii de cumpărare a populaţiei, menţinerea cotei unice şi acordarea de compensaţii fiscale pentru nevoiaşi, reducerea impozitelor şi a taxelor, creşterea salariilor şi pensiilor, asigurarea independenţei justiţiei şi ridicarea monitorizării pe acest domeniu, descentralizarea, dezvoltarea agriculturii, atragerea fondurilor europene, dezvoltarea infrastructurii, asigurarea securităţii energetice, reformarea sistemului sanitar şi a celui de educaţie, continuarea reformei electorale şi consolidarea rolului României în UE. „Există nevoia unei speranţe pentru cei care vor să facă primul pas de la o locuinţă cu chirie la una proprie, pentru familiile care doresc pentru copiii lor o educaţie mai bună, pentru salariaţi şi pensionari aflaţi într-o situaţie dificilă, pentru cei care doresc să-şi menţină sau să-şi dezvolte o afacere, pentru cei care au luat un credit şi se tem că mâine nu-l vor putea returna, pentru toţi cetăţenii care cred într-o democraţie mai puternică în această ţară, pentru toţi aceştia vin în faţa dumneavoastră împreună cu Guvernul României ca şi garant al îndeplinirii acestei speranţe. Vă cer încrederea dumneavoastră pentru a reda încrederea şi speranţa românilor“, a declarat Boc, la finalul discursului.

 

Punctul de pensie – 45% din salariul mediu brut

 

Premierul Boc a precizat în faţa plenului parlamentului că guvernul pe care îl va coordona îşi propune atingerea unei ţinte a punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie şi, totodată, asigurarea de la buget a unei pensii sociale minime, care să completeze până la 350 de lei lunar pentru toţi vârstnicii cu cuantumul pensiei sub această sumă.

În ciuda acestor măsuri sociale, Boc vrea reduceri drastice de cheltuieli în administraţie. „Vom suspenda pentru un an plata drepturilor băneşti pentru membrii consiliilor de administraţie la societăţile cu capital de stat. Demnitarii vor fi primii care vor strânge cureaua în aceste vremuri grele şi vă cer sprijin şi solidaritate. Vom reduce cheltuielile publice cu până la 20%. Adio, bugetari de lux cu salarii de 30 – 40.000 de euro pe lună“, a declarat premierul desemnat.

 

Opoziţie subţire

 

Reacţia opoziţiei din parlament a fost destul de slabă. Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că actuala coaliţie politică este imorală, iar programul de guvernare denotă lipsa de pregătire şi „lasă mult de dorit“, astfel că liberalii vor vota împotrivă. La rândul lor, reprezentanţii UDMR au spus că nu vor acorda cabinetului Boc votul de învestitură pe motiv că problema minorităţilor nu se află în programul de guvernare. Cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor, altele decât cea maghiară, au anunţat că vor vota noul guvern, considerând că lipsa tratării problemelor minorităţilor în programul de guvernare a fost cauzată de preocuparea pentru formarea coaliţiei.

În urma votului secret cu bile, guvernul a fost învestit, obţinând 324 de voturi pentru – faţă de un necesar de numai 236 – şi 115 împotrivă. Alte şase au fost anulate, dintr-un total de 445 de votanţi.

Jurământ

Aseară, la ora 20.30, după închiderea ediţiei, membrii guvernului Boc erau aşteptaţi la Palatul Cotroceni pentru a depune jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII